Cool-Bizz opdracht bij Villa Augustus Dordrecht

Aan tafel met Raymond Maaskant van Cool-Bizz Rotterdam 

Installateur: Technisch Servicebureau Cool-Bizz, gespecialiseerd in koelsystemen en airco’s.

Opdrachtgever: Hotel/Restaurant “Villa Augustus” in Dordrecht stuurt een aanvraag voor de koeling voor het restaurant en de markthal van “Augustus”.

   

Villa Augustus: een rijksmonumentale watertoren en pompgebouw op het terrein aan de Wantij zijn herbestemd tot Villa Augustus, een hotel en café-restaurant. De waterbassins tussen de toren en het pompgebouw zijn omgebouwd tot een moestuin. De seizoensoogst uit de biologische tuin bepaalt de voortdurend wisselende menukaart.

De opdracht:

1. Verwijderen van de huidige losse verouderde koelinstallaties en het geheel te herstructureren naar één centraal systeem.

2. Capaciteit verhogen en

3. Energieverbruik substantieel verlagen.

En dat bleek een behoorlijke uitdaging voor Raymond. Vooral ook omdat de opdrachtgever duidelijk aangaf dat de ‘tent’ niet dicht zou gaan en alles moest doordraaien. Tevens stonden diverse koelingen niet geheel op een juiste plaats. Een voorbeeld: De Broodovens stonden veel te dicht op de koelvitrines in de Markthal. Je kunt je voorstellen dat dat niet handig is wanneer die ovendeuren steeds opengaan.

Na inventarisatie van de oude situatie was dit niet een kwestie van even een nieuwe installatie plaatsen en klaar is Kees. Diverse buffetten, vitrines voor o.a. vis en kaas, wijnkasten, een oude koelcel (vervangen door een SBS koelcel) maar ook een nieuwe bierkoeling vereiste nauwkeurige berekeningen en tekeningen om alles op die ene grote koelinstallatie te laten draaien. De ruimte was beperkt dus de criteria: geringe maatvoering/capaciteit en bovenzijde uitblazend.

Raymond plaatste de bestelling bij Gasco Benelux en de apparatuur, cellen, leidingen en koelgas werden in delen en onbeschadigd geleverd. De grote klus kon beginnen. Eén groot koelsysteem opbouwen met aftakkingen voor alle groepen. Gekozen is voor de Heatcraft/Frigabohn Duo CU57 koelunit met Pego regelapparatuur en een Friga Bohn verdamper).

Om de koeling doorlopend te testen koos Raymond ervoor eerst 1 koelcel een week te laten draaien en is daarna groep voor groep gaan “doorprikken”. Met het uitregelen beginnend met 50% en na ongeveer 15 minuten naar 100%.  De Frigabohn Duo CU57 koelunit laat zich goed regelen is gebleken. De installatie draait als een zonnetje en naar volle tevredenheid van de klant en Raymond zelf. Volgende maand zal Raymond het hele systeem opnieuw nalopen en daar waar nodig nog beter afstellen.

Redactie: Petra Tas-van der Wiele